Zdraví v hroznovém víně

Zdraví v hroznovém víně
Červené nebo bílé? Otázka míří ke sladkým bobulím, nikoli k lahodnému vínu, které se z nich vyrábí. Patří mezi nejoblíbenější sezonní ovoce a jsou plné látek cenných pro naše zdraví.

Encyklopedie říká, že název "víno" pochází z latinského "vine", odvozeného od "viere", což znamená vinout se. Asi tedy nikoho nepřekvapí, že vinnou révu řadíme mezi liány. Lidstvo ji zná od nepaměti. Archeologické nálezy dokládají, že ji pěstovali před 2 500 lety př. K. již staří Egypťané a můžeme se o ní dočíst i v Bibli. Existuje mnoho důvodů, proč si lahodné bobule dopřát. A je jedno, jakému druhu dáváte přednost.


Zdravé kuličky

Mlsáním tohoto lahodné ovoce děláte hodně pro své zdraví. Hrozny jsou plné vody, vitaminu řady B a minerálů, zejména draslíku. Tento prvek je velmi důležitý pro regulaci tekutin v organizmu, ovlivňuje krevní tlak a činnost srdce. Přínosný je také vysoký obsah flavonoidů, což jsou velmi účinné antioxidanty chránící tělo proti volným radikálům. Slupky jsou navíc plné důležité vlákniny. Ta, jak známo, nutí naše střeva k dostatečné činnosti. Tím odstraňuje zácpu a zbavuje tělo jedovatých látek. Pokud tedy máte problémy s vyprazdňováním, dopřávejte si pravidelně hroznovou šťávu. Zkuste ji konzumovat 2 hodiny před jídlem a 3 hodiny po něm. Hrozny mají také močopudný účinek, a protože z těla vypuzují zadržovanou vodu, jsou vhodné při dietě. Ovšem pozor, mají vysoký i vysoký obsah fruktózy, takže si jejich příděl důkladně spočítejte. 100 g hroznového vína obsahuje asi 298 kJ.


léčivé účinky kuliček hroznového vína

 

Text: Zuzana
Foto: Archiv
7. 8. 2018