zapomenuté heslo

Vánoční koření? Kouzelný badyán

Vánoční koření? Kouzelný badyán
Bavit se o koření jako o elegantním druhu se zdá být poněkud nadsazené, ale v případě badyánu nám jistě dáte za pravdu. Tohle hvězdicovité koření je velice zajímavé z pohledu tvaru, ale i chuti či působení na zdraví.

Badyán pochází z Asie, konkrétně pak z Vietnamu a Číny a i to jej do určité míry předurčuje k použití v kuchyni. My se však nejprve zaměřme na jeho léčivé účinky.

Na kašel i nervy

Badyán lze v určité podobě s úspěchem využívat například při potížích s trávením, žaludečních a střevních křečích, nadýmání či zácpě. Léčivé složky obsažené v přírodním badyánu se také využívaly při výrobě známého antivirotika. Našli byste ho rovněž v přípravcích proti kašli nebo těch, jež se doporučují na bolesti v krku. Ale současně pomáhá i při zcela jiných obtížích: až budete mít „nervy na pochodu“ a stres vás začne „válcovat“ vzpomeňte si právě na badyán, který dokáže člověka jemně uklidnit. Dále se výtažky z tohoto koření využívají i při revmatismu nebo tehdy, když chcete navodit dobrý spánek.

Všeho s mírou

Elegantní koření se však stejně dobře uplatní také v kuchyni a to nejen díky své pěkné „vizáži“. Chutí i vůní se blíží anýzu, proto se mu někdy také říká hvězdicový anýz. Podobně jako anýz obsahuje aromatické silice, díky nimž se může pochlubit vskutku originální chutí. Je sladký a současně i pálivý. Právě tato neobvyklá kombinace by vás měla vést k obezřetnosti – s množstvím badyánu, ať už umletým, roztlučerným v hmoždíři nebo nalámaným na drobné kousky, je třeba zacházet velice opatrně.

Kam s ním

Tradiční je používání badyánu při pečení perníků a perníčků, ale oživí i jiné, a nejen vánoční sladkosti, včetně známého jablečného závinu. Ochutit jím můžete i domácí kompoty a marmelády. Badyán dodá na zajímavé chuti rovněž mnoha pokrmům z ryb i zvěřiny, běžně se kombinuje s hovězím nebo kuřecím masem. A ač se to nezdá, stejně šikovně se uplatní i v polévkách z těchto mas. Mezi další netradiční spojení patří kombinace se zeleninou, zkuste to s poněkud nevýrazným pórkem a třeba nám dáte za pravdu, že ho aromatické koření dokáže povznést k netušeným chuťovým výšinám.

Tip pro chvíle pohody

Možná víte, že badyán se používá i při výrobě likérů, tak proč si ho nepřidat také do jiné formy oblíbeného alkoholu - svařeného vína? Anebo jím osvěžte čaje, které si právě v tomto ročním období tak často připravujete. Ostatně čaj s badyánem se hodí i po poněkud vydatném obědě, protože napomáhá uklidňovat zažívání.


Připravila: Marcela
Foto: iStock
9. 12. 2014



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat



Energie dne

koza
KOZA - oheň


Doporučujeme



Poslední drby

anonym-13468
Bolesti zad a plastická...
Zdravíčko zajmalo by mě jestli tu někdo byl na plastické operaci prsou po které ji přestaly bolet záda... mám velká...
anonym-12635
Výhra
Vyhrála jsem v Březnu 2017 i když jsem to po několika měsících urgovala Bylo mi odepsáno že to redakce zařídí Dnes je...

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook