Wellness

Vánoční cukroví: nugátové kuličky a kakaové pamlsky

Sbírání lístečků

Pojďme udělat výjimku a jednou za čas si dopřejme sladkosti, které si sami připravíme. Ostatně Vánoce bez cukroví? To by vážně nešlo!

Nejprve vám prozradíme recept na nepečené nugátové kuličky a k tomu přidáme troj-tip na kakaové cukroví.
 

Nugátové kuličky


Na kuličky (suroviny asi na 30 kousků): 

  • 100 g mandlových plátků
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 zarovnaná kávová lžička perníkového koření
  • 1 balíček Crème Olé s vanilkovou příchutí Dr.Oetker
  • 150 g zakysané smetany
  • 50 g změklého másla


Na ozdobení:

  • 300 g lískooříškové pomazánky
  • 1 zarovnaná polévková lžíce moučkového cukru
 

Jak na to:

  1. Mandle opražíme na teflonové pánvi bez tuku a na talířku je necháme vychladnout.
  2. V míse smícháme cukr s kořením a Crème Olé. Přidáme zakysanou smetanu a máslo a elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni vyšleháme dohladka. Vmícháme mandle a vložíme asi na 1 hodinu do chladničky.
  3. Z hmoty vytvarujeme kuličky o velikosti vlašského ořechu.
  4. Na ozdobení v kastrůlku ve vodní lázni zahřejeme lískooříškovou pomazánku. Kuličky pomocí vidličky v pomazánce namočíme a přeneseme na papír na pečení. Uložíme do chladničky tuhnout.
  5. Ztuhlé kuličky vložíme do papírových košíčků a zlehka pocukrujeme.
 


Tři druhy kakaového cukroví


Na těsto (suroviny asi na 70 kousků):

  • 200 g hladké mouky
  • na špičku nože Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
  • 2 zarovnané polévkové lžice prosátého kakaa
  • 125 g cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • 100 g mletých mandlí
  • 1 zarovnaná polévková lžíce pomerančové kůry
  • 1 zarovnaná kávová lžička perníkového koření
  • 125 g změklého másla nebo margarínu
  • 1 vejce


Na ozdobení:

  • 2 zarovnané polévkové lžíce meruňkového džemu
  • 1/2 balíčku Polevy tmavé Dr.Oetker
  • 1 zarovnaná kávová lžička moučkového cukru
 

Jak na to:

  1. Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s kypřicím práškem, kakaem, cukrem, vanilínovým cukrem, mandlemi, kůrou a kořením. Přidáme máslo nebo margarín a vejce a ručně vypracujeme dohladka. 
  2. Těsto rozdělíme na 3 díly. Z prvního dílu vytvoříme váleček dlouhý asi 25 cm a uložíme ho do mrazáku.
  3. Druhý díl rozdělíme na polovinu, vytvarujeme válečky dlouhé asi 25 cm a položíme na plech vyložený papírem na pečení. Prstem vytlačíme uprostřed válečku prohlubeň po celé délce tak, aby byla široká asi 3 cm a na koncích zůstal nestlačený okraj. Pomocí lžičky naneseme do prohlubně džem.
  4. Ze třetího dílu vytvarujeme váleček a nakrájíme ho na 24 dílků. Z dílků vytvarujeme rohlíčky a naneseme je na plech vyložený papírem na pečení.
  5. Zmrazený díl těsta nakrájíme na kolečka široká 1 cm a položíme na plech vyložený papírem na pečení. Plechy postupně vkládáme do předehřáté trouby a pečeme.

    Elektrická trouba: 180 °C
    Horkovzdušná trouba: 160 °C
    Plynová trouba: stupeň 3
    Doba pečení: asi 12 minut (1 plech) 
     

  6. Cukroví s džemem po upečení ihned nakrájíme na 2 cm proužky. Rohlíčky a kolečka necháme vychladnout. Rohlíčky ozdobíme polevou připravenou podle návodu na obale. Kolečka pocukrujeme.  
 

Připravila: Marcela
Foto: Dr.Oetker
8. 12. 2020

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků