V ovoci a zelenině ubývá vitaminů.

V ovoci a zelenině ubývá vitaminů.
Jak vyplývá z výsledků srovnávacích studií, vitaminů a minerálů v ovoci a zelenině kvapem ubývá a nelze se na ně spoléhat jako na dostatečný zdroj.Je třeba zamyslet se nad tím, jak je efektivně nahradit.


Ovoce a zelenina mají tradičně pověst „nejzdravějších potravin“, především pro svůj vysoký obsah vitaminů a minerálů. Tato dobrá pověst ovšem v posledních letech značně utrpěla po té, kdy byly zveřejněny výsledky srovnávacích studií. Vědecké práce, které probíhaly od roku 1985 do roku 2002*, přinesly velká a dost nepříjemná překvapení. Odhalily totiž obrovský úbytek vitaminů i minerálů v jednotlivých druzích ovoce a zeleniny, které konzumujeme s přesvědčením, že nám dodávají kompletní zásobu těchto důležitých látek. Nejmarkantněji je to vidět například u rajčat, u nichž se snížil podíl vápníku oproti roku 1985 o neuvěřitelných 78 %, u brokolice to bylo o 73 %. Extrémně nízké hodnoty byly zjištěny také u vitaminu C, kde jeho obsah u jablek poklesl o 60 % a u jahod dokonce o 87 %.


Kde hledat důvody?

V dnešním uspěchaném světě se ovoce a zelenina sklízejí nedozrálé, uchovávají se v chladicích boxech a následně se nechávají narychlo „dozrávat“ v umělé atmosféře. Na druhou stranu se uměle „vyhánějí“, aby se dosáhlo co největších přírůstků. Málokdy také víme, za jakých podmínek nebo v jaké půdě zelenina vyrostla. K pěstování ovoce a zeleniny se oproti minulosti hojně využívá pesticidů, dusičnanů, fungicidů, herbicidů a jiných zdraví škodlivých látek. Například u jablek se za rok provede asi 15–20 postřiků proti škůdcům. Dovážená zelenina a ovoce se zase pěstují ve velkých sklenících a někdy ani nepřijdou do kontaktu s půdou.


Pod přísnou kontrolou

Vzhledem k tomu, že nám většina ovoce a zeleniny, které se prodává v obchodech, a nespadá do BIO produkce, nemůže dát záruku kompletní zásoby vitaminů a minerálů, nabízí se prostor pro doplňky stravy, které obsahují buď jednotlivé potřebné látky, anebo rovnou celé spektrum požadovaných multivitaminů a multiminerálů. Jejich výhody určitě stojí za zvážení – především garantují přesně stanovené množství účinné látky.

Značka Spektrum právě představuje dvě novinky v jedinečné želatinové formě -Spektrum Gummies. Jejich výhodou je vynikající ovocná chuť a snadné užívání. To ocení všichni, kteří neradi polykají klasické tablety nebo tobolky. Vybírat můžete z variant Spektrum Gummies Multivitamin s Echinaceou pro podporu imunity a Spektrum Gummies 50+

 

Připravila: Zuzana
Foto: iStock
18. 9. 2013