zapomenuté heslo

Sója

Sója
Sóju luštinatou (Glycine max) lze současně zařadit mezi luštěniny i olejniny. Vzhledem k vysoké nutriční hodnotě této potraviny (především vysokému obsahu bílkovin) je v současné době považována za potravinu budoucnosti, která pomůže vyřešit nejen ozdravění populace v západních zemích, ale především hladovění v Africe. Z hlediska obsahu bílkovin odpovídá 1 kg sóji cca 2,5 kg masa.

Sója je pravděpodobně nejvýživnější luštěninou. Obsahuje 35 % bílkovin, 30 % sacharidů a 18 % tuků s poměrně velkým množstvím lecitinu. Z vitamínů obsahuje vitamíny skupiny B zejména B6, B2 a tolik prospěšnou kyselinu listovou. Dále vitamín E, který je účinným antioxidantem. Z minerálních látek je zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku a stopových prvků železa, manganu a zinku. Sójové boby jsou považovány za zásobárnu tzv. fytonutrientů. Patří k nim prospěšné antioxidanty jako jsou saponiny, fytosteroly a fenolové kyseliny, chránící organismus před škodlivými vlivy volných radikálů. V sóje jsou obsaženy dva rostlinné estrogeny a flavonoid genistein.


Kvalitní tuky sójových výrobků chrání cévy před aterosklerózou (kornatěním tepen). Sója totiž není zdrojem cholesterolu. Zároveň velmi příznivě působí na naší nervovou soustavu a pomáhá při neurózách, depresích, roztroušené skleróze a vysokém krevním tlaku. Pravidelnou konzumací sóji či sójových výrobků lze předejít překyselení žaludku a pálení žáhy. Pomáhá při ekzémech a vyrážkách. Její zařazení do jídelníčku je rovněž velmi vhodné při diabetu mellitu (cukrovce) a onemocněních ledvin jako jsou ledvinové kameny. Vitamín E chrání organismus před volnými radikály a inhibitory proteázy před nádorovým onemocněním. Její pozitivní vliv na hladinu hormonů si již vyzkoušela nejedna česká žena. Odborníci na výživu doporučují denní konzumaci sóji především ženám v období menopauzy.


Sóju můžete konzumovat v podobně sójových bobů, sójových klíčků, tofu, tempehu, pasty miso, fermentovaných bobů natto, sójového oleje, mouky, tzv. sójového masa, sójové omáčky, sójových nápojů a dalších výrobků. Příprava sójových bobů je poměrně zdlouhavá, avšak tofu nebo sójové mléko jsou na trhu dostupné k tzv. okamžité konzumaci. Tofu se tak stává náhradou masa nebo ryb a sójové mléko a další výrobky zdravou obdobou běžných mléčných výrobků.


V obchodě seženete i různé chutné sójové výrobky, např. nápoje i dezerty Alpro Soya, které jsou k dispozici ve verzi natural a v několika příchutích. Tyto výrobky jsou kvalitní. Vyrábějí se z geneticky nemodifikovaných sójových bobů a jsou obohacené o vápník a vitamíny. Navíc jsou snadno stravitelné a tedy vhodné nejen na snídani, svačinku, ale i na vaření.

Autor: Mgr. Pavlína Zdeňková Kroužková – nutriční specialistka
Foto: archiv
28. 5. 2015



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat



Energie dne

opice
OPICE - kov


Doporučujeme



Poslední drby

Vera65
Výhra
Vyhrála jsem v Březnu 2017 i když jsem to po několika měsících urgovala Bylo mi odepsáno že to redakce zařídí Dnes je...
Dagmar
Medicína
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda někdo ví, na co je dobré lněné semínko. Děkuji

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook