Wellness

Proč jíst ryby?

Sbírání lístečků

Ať už jste byli letos u moře nebo třeba v jižních Čechách, určitě jste si dali na oběd či k večeři dobře upravenou rybu. Zkuste své dovolenkové stravování přenést i do běžného života, prospěje vám to!

Víte, že obecně sníme zhruba o polovinu méně ryb, než je evropský průměr a při porovnání se světem je to ještě méně (jde asi o jednu čtvrtinu průměrné spotřeby)? Napravit tuto situaci přitom můžete docela snadno.


Proč jíst ryby

Podle Prof. Ing. Jany Dostálové a Mgr. Tamary Starnovské z Fóra zdravé výživy najdete hned celou řadu důvodů, proč zvýšit konzumaci ryb.

  • Maso ryb je pro nás v porovnání s masem ostatních živočichů snáze stravitelné.
  • Obsahuje hodně vody, dále kvalitní bílkoviny (16 až 20 procent), tuk (1 až 35 procen) a málo sacharidů.
  • Tuk ryb je bohatý na nenasycené mastné kyseliny, především na n-3 (omega 3) vícenenasycené mastné kyseliny DHA a EPA (dokosahexaenová a eikosapentaenová), které pozitivně působí na zdraví, včetně srdečně-cévního systému.
  • V rybách se však skrývají také vitamíny, především A a D, z minerálních látek fosfor, zinek a selen. V případě mořských ryb je významný obsah jódu.


Čerstvé i mražené

Při nákupu čerstvé ryby zkontrolujte, zda má růžové žábry, lesklé oči s průhlednou rohovkou, pevné a pružné svalstvo, lesklé šupiny a maso na řezu růžové a suché. Pokud ryba lekla, vidíte křečovitě otevřenou tlamu, strnulé svalstvo a ochablé žábry. Zkaženou rybu poznáte raz dva, podle typického zápachu, ale také zapadlých očí, zašedlých žáber, šupin bez lesku nebo vydutého břicha.

Nemáte v okolí rybářství ani jinou možnost nákupu čerstvých ryb? Pak se nebojte ani těch mražených. Obecně by měly obsahovat maximálně 5 procent přidané vody, glazované ryby i více (glazování chrání před vysoušením chladem). Na co pozor? Mražené ryby s větším množstvím ledové tříště nechte v obchodě – zřejmě během dopravy nebo skladování došlo k rozmražení a to není zdravé. Stejně tak doma rybu nerozmrazujte; z mrazáku ji dejte do chladničky a nechte ji odpočinout.


Vyvracíme mýty o rybách

O rybách se toho říká hodně, například že v nich jsou těžké kovy a další toxické látky. Podle odbornic opravdu některé ryby obsahují přírodní silně toxické složky, například muréna nebo čtyřzubec (fugu), ale ty nenajdete v běžných obchodech. Také ryby ulovené u ústí velkých řek, kam se dostávají městské splašky, nebo říční ryby některých oblastí jihovýchodní Asie, můžou obsahovat toxické složky (například rtuť) a patogenní mikroorganizmy. Na našem trhu se však nezávadnost ryb kontroluje Státní veterinární zprávou, jejich konzumace se tedy nemusíme obávat.


Další možnosti

Jíst ryby se dá i jinak, výrobků je celá řada. Může jít o ryby uzené, sušené, marinované v nálevu, rybí konzervy, saláty… Jejich výživové hodnoty jsou velmi různorodé a závisí jak na použitých surovinách, tak na způsobu konzumace. Pokud je přidaná marináda, zvyšuje se ve většině případů energetická hodnota, některým úpravám předchází i nasolení. U rybích výrobků je tedy dobré všímat si kromě složení i tabulky nutričních hodnot, zejména energetické a obsahu tuku.

Připravila: red s využitím zdroje Fórum zdravé výživy
Foto: sxc
12. 6. 2019

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků