zapomenuté heslo

Proč jíst ryby?

Proč jíst ryby?
Ať už jste byli letos u moře nebo třeba v jižních Čechách, určitě jste si dali na oběd či k večeři dobře upravenou rybu. Zkuste své dovolenkové stravování přenést i do běžného života, prospěje vám to!

Víte, že obecně sníme zhruba o polovinu méně ryb, než je evropský průměr a při porovnání se světem je to ještě méně (jde asi o jednu čtvrtinu průměrné spotřeby)? Napravit tuto situaci přitom můžete docela snadno.


Proč jíst ryby

Podle Prof. Ing. Jany Dostálové a Mgr. Tamary Starnovské z Fóra zdravé výživy najdete hned celou řadu důvodů, proč zvýšit konzumaci ryb.

  • Maso ryb je pro nás v porovnání s masem ostatních živočichů snáze stravitelné.
  • Obsahuje hodně vody, dále kvalitní bílkoviny (16 až 20 procent), tuk (1 až 35 procen) a málo sacharidů.
  • Tuk ryb je bohatý na nenasycené mastné kyseliny, především na n-3 (omega 3) vícenenasycené mastné kyseliny DHA a EPA (dokosahexaenová a eikosapentaenová), které pozitivně působí na zdraví, včetně srdečně-cévního systému.
  • V rybách se však skrývají také vitamíny, především A a D, z minerálních látek fosfor, zinek a selen. V případě mořských ryb je významný obsah jódu.


Čerstvé i mražené

Při nákupu čerstvé ryby zkontrolujte, zda má růžové žábry, lesklé oči s průhlednou rohovkou, pevné a pružné svalstvo, lesklé šupiny a maso na řezu růžové a suché. Pokud ryba lekla, vidíte křečovitě otevřenou tlamu, strnulé svalstvo a ochablé žábry. Zkaženou rybu poznáte raz dva, podle typického zápachu, ale také zapadlých očí, zašedlých žáber, šupin bez lesku nebo vydutého břicha.

Nemáte v okolí rybářství ani jinou možnost nákupu čerstvých ryb? Pak se nebojte ani těch mražených. Obecně by měly obsahovat maximálně 5 procent přidané vody, glazované ryby i více (glazování chrání před vysoušením chladem). Na co pozor? Mražené ryby s větším množstvím ledové tříště nechte v obchodě – zřejmě během dopravy nebo skladování došlo k rozmražení a to není zdravé. Stejně tak doma rybu nerozmrazujte; z mrazáku ji dejte do chladničky a nechte ji odpočinout.


Vyvracíme mýty o rybách

O rybách se toho říká hodně, například že v nich jsou těžké kovy a další toxické látky. Podle odbornic opravdu některé ryby obsahují přírodní silně toxické složky, například muréna nebo čtyřzubec (fugu), ale ty nenajdete v běžných obchodech. Také ryby ulovené u ústí velkých řek, kam se dostávají městské splašky, nebo říční ryby některých oblastí jihovýchodní Asie, můžou obsahovat toxické složky (například rtuť) a patogenní mikroorganizmy. Na našem trhu se však nezávadnost ryb kontroluje Státní veterinární zprávou, jejich konzumace se tedy nemusíme obávat.


Další možnosti

Jíst ryby se dá i jinak, výrobků je celá řada. Může jít o ryby uzené, sušené, marinované v nálevu, rybí konzervy, saláty… Jejich výživové hodnoty jsou velmi různorodé a závisí jak na použitých surovinách, tak na způsobu konzumace. Pokud je přidaná marináda, zvyšuje se ve většině případů energetická hodnota, některým úpravám předchází i nasolení. U rybích výrobků je tedy dobré všímat si kromě složení i tabulky nutričních hodnot, zejména energetické a obsahu tuku.

Připravila: red s využitím zdroje Fórum zdravé výživy
Foto: sxc
19. 8. 2016

 



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat



Energie dne

jezevec
JEZEVEC - dřevo


Doporučujeme



Poslední drby

Vera65
Výhra
Vyhrála jsem v Březnu 2017 i když jsem to po několika měsících urgovala Bylo mi odepsáno že to redakce zařídí Dnes je...
Dagmar
Medicína
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda někdo ví, na co je dobré lněné semínko. Děkuji

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook