Wellness

Pravda a mýty o mléčných výrobcích

Sbírání lístečků

Co myslíte, dokážou mléčné produkty pomoci při kocovině? Usnadní usínání? Nebo snad můžou zlepšit paměť? Čtěte dál a dozvíte se to!

Trénujete na silvestrovskou nebo jinou oslavu a poněkud jste to přepískli s alkoholem? Motá se vám hlava, žaludek je „jako na vodě“? Někdo radí použít to, čím jste se „zkazili“, další sahá po kyselých okurkách a ten třetí možná vezme do ruky sklenici s mlékem nebo kefírem. Zastánci třetí varianty říkají, že mléko snižuje kyselost žaludku a doplňuje ztracené vitamíny. „Navíc jsou prokázané příznivé účinky mléčných výrobků – především těch zakysaných jako jogurty a kefíry – na střevní mikroflóru. Proto zní logicky, že mléčné výrobky průběh kocoviny ulehčí,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá Ph.D. z projektu Bílé plus.

Mlékem proti nespavosti?

Pamatujete si z dětství nebo z vyprávění rodičů, kterak se ratolestem před usnutím podávala sklenice horkého mléka nejlépe s medem? A proč by vám vlastně mléko mělo pomoci usnout? „Určitým vysvětlením může být obsah některých látek, například tyraminu, nebo třeba uvolnění takzvaných uklidňujících hormonů ze zažívacího traktu v odpovědi na bílkoviny obsažené v mléce,“ spekuluje o původu tohoto tvrzení odbornice.

Ovšem co si budeme nalhávat, určitou roli může sehrát i placebo efekt – budete-li věřit, že vás sklenka s horkým mlékem rychleji přivede do říše snů, patrně se tak stane. Určitě jde o lepší řešení než volit léky na spaní. Navíc podle Karolíny Hlavaté se večer lépe vstřebává vápník, a tak prospějete nejen své mysli, ale i svým kostem.

A proč přidávat ještě med? Sacharidy obsažené v medu uklidňují a podporují vylučování serotoninu – takzvaného veselého hormonu, který přináší dobrou náladu. Má to však malý háček; správně byste si pak měli jít vyčistit zuby.

Zlepšují mléčné produkty paměť?

O působení ginkga biloby nebo třeba guarany na lidskou paměť se toho napsalo už mnoho, ovšem můžete se v tomto směru spolehnout také na mléčné výrobky? Co myslíte, je toto tvrzení hodně přitažené za vlasy, nebo ne? Například jedna australská studie uvádí, že konzumace nízkotučných mléčných výrobků (například nízkotučných jogurtů) je spojená s lepší pamětí a větší sociální schopností u mužů. U žen byla také konzumace nízkotučných sýrů spjatá s větší sociální schopností a nižší úrovní stresu.

Jak je to možné? „Mechanismus účinku není přesně známý, předpokládá se jistá úloha obsažených mononenasycených mastných kyselin a polynenasycených mastných kyselin a dalších látek, včetně antioxidantů, jako jsou vitamíny A a B2,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá Ph.D. „Antioxidanty snižují oxidační stres a tím zpomalují nervové změny související s věkem. Ačkoli mléko a mléčné výrobky nejsou bohatým zdrojem mononenasycených mastných kyselin a polynenasycených mastných kyselin, i toto množství se může podílet na zlepšení kognitivních funkcí.“ Včetně paměti.


Připravila: Marcela s využitím zdroje www.bileplus.cz

Foto: iStock

27. 12. 2012

 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků