zapomenuté heslo

Pozor na mikrobi na pracovišti

Pozor na mikrobi na pracovišti
Možná jste až dosud měli dojem, že mikroby najdete jedině na toaletách. Nová studie však ukazuje, že hůř jsou na tom ještě jiná místa: zajímá vás, která?

I když se to nezdá, žebříček výskytu mikrobů v kancelářských prostředích vedou hlavně kuchyňky a odpočívárny. Uhádnete, o která místa konkrétně jde? Vyhráli jste, pokud jste tipovali dřezy a madla mikrovlnek – nejšpinavější povrchy, kterých se zaměstnanci pracující v kancelářích dotýkají každý den. K tomuto závěru dospěla studie Dr. Charlese Gerby, profesora mikrobiologie na americké Arizonské univerzitě, který se svým týmem provedl až 5000 stěrů z různých pracovišť, včetně výrobních zařízení, právních firem, pojišťovacích společností, zdravotnických společností a call center.


Místa plná mikrobů

Abychom však byli přesnější, pojďme si ve stručnosti představit nejproblematičtější místa. V první řadě jde o vodovodní kohoutky a dřezy v odpočívárnách (75 procent), o něco menší výskyt mikrobů je pakl na madlech mikrovlnných trub (48 procent), dále na klávesnicích (27 procent) těsně následovaných madly dvířek ledniček (26 procent), tlačítky na výdej chlazené vody chlazené vody (23 procent).

Podle Jana Pipka z firmy Kimberly–Clark Professional se na pracovním stole najde 400x více bakterií než na záchodovém prkénku. Asi 15 procent žen a 25 procent mužů si po použití toalety neumyje ruce. Můžeme se sice utěšovat, že tento průzkum proběhl v Americe, ale když si sami sáhneme do svědomí – jaká by byla vaše odpověď?


Námět k zamyšlení

Pokud pracujete v kancelářských prostorách, pak můžete být bakteriemi způsobujícími různá onemocnění vystavení ve svých jídelnách stejně jako kdekoli jinde v kanceláři. „Lidé si uvědomují riziko mikrobů na toaletách, ale ostatním prostorám se nedostává stejného stupně pozornosti. Tato studie ukazuje, že kontaminace se může šířit pracovištěm, když si zaměstnanci připravují oběd, vaří si kávu nebo prostě píšou na klávesnicích,“ řekl Dr. Charles Gerba.


Více očisty, méně chřipek

Výsledky studie samozřejmě přispívají ke zdůraznění role úklidových firem, jenže co si budeme povídat - kuchyňky a osobní pracovní místa se můžou okamžitě, a to díky použití jednoho jediného člověka, znovu kontaminovat. Proto se vyplatí nemyslet jen na vlastní osobní hygienu, a osvojit asi i další návyky. Mnohdy stačí problematická místa jen omýt nebo otřít dezinfekční utěrkou a bude hotovo. Věřte nebo ne, těmito jednoduchými úkony se dá snížit počet nachlazení a chřipkových i žaludečních onemocnění dokonce až o 80 procent. Což je dobré mít na paměti každý den a nečekat, až se některá ze zmiňovaných chorob „přihlásí“.

Připravila: Marcela s využitím výsledků projektu Zdravé pracoviště
Foto: archiv firmy Kimberly-Clark
16. 9. 2015



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat



Energie dne

jezevec
JEZEVEC - dřevo


Doporučujeme



Poslední drby

Vera65
Výhra
Vyhrála jsem v Březnu 2017 i když jsem to po několika měsících urgovala Bylo mi odepsáno že to redakce zařídí Dnes je...
Dagmar
Medicína
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda někdo ví, na co je dobré lněné semínko. Děkuji

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook