Wellness

Osolte si život. Ale s mírou!

Sbírání lístečků

Komu by chutnala lidově řečeno neslaná nemastná jídla. Pokud však tohle pořekadlo vezmeme vážně, pak nejen tuky, ale ani solí by naše strava zrovna oplývat nemusela. Víte proč?

Všeho moc škodí, i nadmíra soli. Přestože ji k životu potřebujeme, většina z nás soli skutečně užívá ve velkém množství. V průměru se udává, že každý Čech konzumuje zhruba 17 gramů soli denně, přičemž za přiměřené množství se považují zhruba 2 gramy denně.

 

Relativní pojem gramů

Možná si řeknete – ale já opravdu moc solím. Jenže když si to začnete skutečně pečlivě počítat, třeba se i ke 2 gramům denně doberete. Ovšem další 2 gramy se v průměru skrývají v surovinách ve své přírodní podobě (maso, mléko a jiné) a dalších více než 10 gramů byste našli v potravinách, které konzumujete jako ochucovadla, polotovary či hotové pokrmy. Tolik tedy statistiky.

 

Sůl je sloučenina

Kuchyňská sůl se skládá ze sodíku a chlóru. Obě látky naše tělo potřebuje, ovšem také je může získat i jinou cestou než jen prostřednictvím slánky.

Co tedy může způsobovat nadbytek soli, respektive jejích složek?

  • Přemíra soli, ale i tuků a cukrů se považuje za potravinové toxiny.
  • Příliš mnoho soli, tedy i sodíku, má na svědomí zužování tepen a zvyšování krevního tlaku.
  • Dále vadí i fakt, že čím více soli se dostane do těla, tím spíše z něj „odchází“ draslík. Pak jsme podráždění, vyčerpaní, může nám bušit srdce, trápit závratě, svalové bolesti a jiné nepříjemnosti.
  • Příliš mnoho sodíku rovněž avizuje, že organismu bude chybět vápník, což vadí zejména starší generaci obecně a ženám po menopauze.
  • Nadbytek sodíků zadržuje vodu v tělem, čímž zatěžuje cévní systém a srdce, dále přispívá k tvorbě otoků.

 

Jak nahradit sůl

Když jsme se narodili, chuť soli jsme neznali, na tu jsme si přivykli až časem. A ač vám to dnes patrně přijde těžké, platí – čemu jsme si přivykli, tomu můžeme také odvyknout. Aby cesta ke snižování spotřeby soli nebyla tak trnitá, nahraďte ji z větší části kořením. Proč?
Koření nabízí mnoho chutí, vůní i barev, sůl jen jednu. Rovněž kombinací růných koření dosáhnete další chuťové škály, což se solí nejde, ani kdybyste smíchali deset druhů. Navíc mnoho koření si můžete doma sami vypěstovat a pak použít čerstvé, což se solí opravdu nejde. A zatímco nadbytek mnoha koření stále může působit pozitivně na váš organismus, u nadbytku soli platí jediné – škodí.

 

Změna je běh na dlouhou trať

Než si vaše tělo začne na omezení soli zvykat, potrvá třeba i dva měsíce. Záměrně uvádíme – omezení soli, protože zcela přestat solit dokáže skutečně málokdo. Ve druhé fázi se začnete učit poznávat nové chutě třeba právě díky bylinkám a koření a nakonec, byť možná i po několika měsících, budete nové vůně a chutě doslova vyhledávat.

Kdybyste si nevěděli rady, co dobrého doma uvařit bez soli, doporučujeme vám knižní novinku nakladatelsví Eminent, která nabízí doslova stovky recpetů jak vařit bez soli. Dobrou, i když neslanou chuť!

Připravila: Marcela s využitím zdroje Vaříme bez soli www.eminent.cz
Foto: iSotck
14. 6. 2021
 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků