Wellness

Olej v kuchyni aneb Inspirace našimi předky

Sbírání lístečků

Obáváte se běžně používat oleje, protože si hlídáte hladinu cholesterolu? Zkusíme vás přesvědčit, že i rostlinné oleje mohou prospět vašemu zdraví, jen je třeba vědět jak na to. Inspiraci hledejte v minulosti!

Podíváme-li se do minulosti, v mnoha receptech předávaných z generace na generaci je zřejmé, že si naši předci rozhodně nenechali ujít tuk, naopak ho hojně využívali – ať už v podobě sádla, másla nebo slaniny. Až ve 20. století vědci oznámili zjištění, že příliš velká konzumace živočišných tuků způsobuje zvýšenou hladinu cholesterolu. Jak je však možné, že naši předci tímto zdravotním problémem netrpěli? Na rozdíl od nás se museli více pohybovat, protože neměli žádné technické vymoženosti usnadňující život, a navíc, jejich strava byla velmi pestrá.
 

Jak je to možné?

Oni totiž neřešili jen rozdíl mezi živočišnými a rostlinnými tuky, ale i mezi samotnými rostlinnými oleji. Kromě dnes nejběžnějšího slunečnicového oleje používali v kuchyni i mnohé jiné, včetně sezamového, konopného, lněného nebo řepkového. A aby toho nebylo málo, ještě si lisovali další oleje z pecek meruněk a švestek. Výsledek? Každý olej pocházel z jiného zdroje, takže obsahoval rozdílný podíl vitamínů a minerálů. A právě kombinaci těchto rozdílů si naši předci v důsledku dopřáli větší spektrum i množství zdraví prospěšných látek.

A jak je to s cholesterolem? Jeho hladinu neovlivňuje jen to, zda konzumujete více živočišných tuků, že vám chybí pohyb, ale i poměr mezi různými typy olejů – respektive mezi nenasycenými omega 3 a polynenasycenými omega 6 mastnými kyselinami. Správně by bylo vhodné dodržovat tento poměr: omega 6 (například slunečnicový olej): omega 3 (například řepkový olej) = 5:1. Realita je však poněkud odlišná, obecně přijímáme nepoměrně více tuků omega 6, než bychom měli.
 

Pestrost je základ

Pokud tedy chcete být v kondici a hlídat si i své zdraví, neměli byste škrtat z jídelníčku žádný druh oleje, jen je třeba pamatovat právě na zmiňovanou pestrost. Dnes totiž lidé nejvíce využívají hlavně slunečnicový olej, a nepoměrně méně pak například řepkový nebo lněný olej, které přitom z olejů nabízejí největší množství omega 3 mastných kyselin.

Co je ještě důležité? Vědět, kdy který druh oleje použít. Například nerafinovaný řepkový olej se hodí do studené kuchyně, zatímco rafinovaný snese i dlouhé smažení. Pokud chcete rozšířit svůj jídelníček, nezatracujte ani hotové produkty, které obsahují méně běžné oleje. Zmiňovaný řepkový se totiž nachází i v mnoha majonézách a tatarkách, které jsou dnes dostupné v takzvané natur podobě, tedy bez konzervantů, barviv, nejrůznějších aromat a ochucovadel.
 

Vyhněte se extrémům

Možná jste si na dovolené u moře oblíbili olivový olej, a tak si říkáte, proč právě jím nenahradit ostatní? Nejde o výměnu, ale o kombinaci různých zdrojů. Stačí, když si třeba porovnáte, že olivový obsahuje maximálně 1 procento kyseliny omega 3, kdežto například řepkový až 12 procent. Olivový olej je zase velice dobrým zdrojem omega 9 mastných kyselin, které rovněž výrazně prospívají zdraví. Nicméně hladinu cholesterolu neovlivňují – nezvyšují ji, ani nesnižují.
 

Připravila: redakce s využít zdroje SPAK
Foto: SPAK
26. 2. 2019
 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků