zapomenuté heslo

Ledový čaj: moderní nápoj, který hodně pamatuje

Ledový čaj: moderní nápoj, který hodně pamatuje
Nevíte, co si nalít do sklenice, když vody už máte dost, a slazené nápoje zase nejsou ve větším množství zdravé? Zkuste to s ledovým čajem, který vás právě v teplých dnech příjemně ochladí.

Řekli byste, že ledové čaje lidé pili už v 19. století? Vycházely ze zeleného čaje a podávaly se s likérem.
 

Nejstarší tištěný recept na ledový čaj

Údajně se datuje rokem 1879. „Poté, co se začne vařit voda v konvici, slijte jeden litr a dejte do něj 2 vrchovaté lžíce zeleného čaje. Pokud chce někdo ledový čaj k večeři, připravte ho kolem snídaně. V čase večeře konvici sceďte do džbánu, nic nemíchejte. Nechte ho odstát a pak přelijte do karafy. Sedlina z čaje zůstane na dně džbánu. Naplňte sklenice ledem, přidejte 2 lžíce cukru do každé z nich a zalijte čajem. Dochuťte šťávou z citrónu – díky němu bude nápoj svěžejší a zdravější,“ praví se v něm.


1904: důležitý mezník

Ovšem už v 80. letech 19. století se začal pro ledový čaj používat i černý čaj. Někde si to však zjednodušili a do tradičního horkého nápoje přidali místo cukru pár kostek ledu. Obliba černého ledového čaje začala stoupat spolu s tím, jak byla základní surovina snáze k dostání. A postupně lidé přišli na chuť i bylinkovým ledovým čajům, ostatně například mátu používáme dodnes.

Mezníkem v historii tohoto nápoje se stala Světová výstava v roce 1904. Protože tenkrát panovala neskutečná horka, nikdo neměl příliš chuť pít teplé nápoje. A tak na řadu přišly ledové čaje. Připravovaly se jednoduše: lahve s teplým čajem se postavily uzávěrem dolů a čaj se nechal protékat ledovými trubkami.


Inspirujte se

Připravit si ledový čaj podle svého gusta můžete sami, my vám však nabízíme jeden osvědčený, starý recept z roku 1928, v němž se uvádí: „Čaj zalijte čerstvě uvařenou vodou a louhujte 3 až 5 minut, poté čajové lístky odstraňte. V zásadě musí být ledový čaj silnější, protože se k němu ještě přidá led. Nejoblíbenější je středně silný čajový extrakt z dobré směsi černého čaje. Poté, co čaj sladíte, nezapomeňte, že se bude ještě míchat s ledem – oslaďte ho tedy raději o něco více, než přidáváte cukr do klasického horkého čaje. Směs promíchejte s kostkami ledu, dochuťte citronem a ozdobte snítkou máty, jahodami, třešněmi, plátkem pomeranče nebo ananasu.“

Jak je vidět, v minulosti si lidé ledové čaje bez rozpaků přislazovali. Moderní doba však nabádá, abychom na zbytečný cukr - a v ledovém čaji opravdu nemusí být - raději zapomněli. A pokud byste si chtěli ověřit, zda váš domácí ledový čaj snese parametry s nápojem, který připravují profesionálové, přijďte si je ochutnat do některé z kaváren Costa Coffee.

Připravila: Marcela
Foto: archiv Costa Coffee
27. 6. 2017

 



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat





Doporučujeme



Poslední drby

Beaa
Fénování vlasů
Ahoj dámy, fenujete si vlasy? Nebo myslíte, že to ničí vlasy? Případně jaký fén doporučujete?
anonym-13468
Bolesti zad a plastická...
Zdravíčko zajmalo by mě jestli tu někdo byl na plastické operaci prsou po které ji přestaly bolet záda... mám velká...

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook