zapomenuté heslo

Děti a zahraniční kuchyně na dovolené

Děti a zahraniční kuchyně na dovolené
Máte menší děti, se kterými jste toho ještě moc nenacestovali? Pak se možná obáváte, zda by pokrmy na dovolené v zahraničí nemohly přivodit vašim nejmenším problémy, o které nestojí ani dospělí. Stačí však dodržet pár základních pravidel, abyste si všichni užili společné chvíle ve zdraví.

Nutno podotknout, že v případě dospělých nehrozí při rozumném zkoušení nových pokrmů žádný zásadní problém. A jak je to u dětí? Pokud doma běžně nepoužíváte exotické přísady do jídel, pak je třeba dodržet určitá pravidla, a to nejdůležitější zní – všeho s mírou (méně koření a nejrůznějších aromat a více zeleniny).

Pokrmy jako zdroj zdraví

Nejprve si připomeňme, že přímořská letoviska charakterizuje typický jev - čerstvé suroviny a na rozdíl od nás mají ve svých jídelníčcích dostatek zeleniny a ovoce. Co z toho vyplývá pro lidské tělo bez ohledu na věk? Například ryby představují bohatý zdroj snadno stravitelných plnohodnotných bílkovin, dále nenasycených mastných kyselin, vitaminů D, E, skupiny B a jódu. A což teprve známý olivový olej! Kvalitní rostlinné oleje a výrobky z nich jsou pohlazením pro srdečně cévní systém, jelikož ve srovnání s naším máslem nebo sádlem neobsahují nasycené mastné kyseliny a cholesterol.

Pro pohodu vašich dětí

Většina z nás, kdo máme malé děti, ví, že při zahraničních cestách je třeba více dbát na základní hygienické návyky a pravidla. Co to znamená v praxi? Pít vodu balenou, stravovat se raději v zařízeních od střední cenové úrovně výše a pochutnávat si na čerstvě připravených a tepelně upravených jídlech. A i když pěkně vypadající ovoce a zeleniny lákají k nakousnutí hned na trhu, nejprve je důkladně omyjte. Mezi další případná rizika patří led, zmrzlina, nepasterizované mléko a studené pokrmy. Připomínat dodržování pitného režimu je asi nošením dřeva do lesa, ale i tak to uděláme – nejvhodnější je obyčejná voda, doplněná minerálkami, čaji a iontovými nápoji. Zejména děti je třeba připravit na změnu jídelníčku i pitného režimu předem a po konzultaci s pediatrem jim případně posílit střevní mikroflóru probiotiky, prebiotiky nebo symbiotiky (koncentrují v sobě výhody probiotik a prebiotik). Jak zní osvědčené pravidlo mnoha cestovatelů? Kde jí mnoho lidí, tam je to pro naše zažívání relativně bezpečné.

Arábie

Stačí si připomenout Egypt a pestré chutě zdejší destinace, což je dané hlavně různorodostí použité zeleniny – lilek, kapary, olivy nebo méně známý okru (jedlý ibišek). Typickými součástmi zdejší kuchyně jsou kromě jehněčího a skopového chleba pita, pšeničná krupice neboli kuskus nebo například cizrna - ta se stává hlavní ingrediencí zeleninových karbanátků zvaných falafel. Hana Knížková, nutriční terapeutka Poradenského centra Výživa dětí nabádá, aby naši nejmenší při návštěvě arabských zemí vyzkoušeli právě některou z luštěninových pochoutek, například zmiňovanou cizrnu, protože doma v Čechách děti luštěniny příliš nejedí a tak se ochuzují o řadu tělu prospěšných látek.

Řecko

Důležitou součást této kuchyně tvoří zeleninové saláty, maso a olivový olej. Známý je také ovčí sýr feta. Tučný řecký jogurt se používá kromě jiného jako základ pro tzatziky (okurkový salát s česnekem, jogurtem, koprem a mátou). Hana Knížková uvádí, že hojné používání olivového oleje a ryb se spojuje s nízkým výskytem nemocí srdce a cév u obyvatel této oblasti. Obsahují totiž nenasycené mastné kyseliny, které našemu srdečně cévnímu systému prospívají a jsou důležité i pro růst a vývoj dětí. Některé z nich jsou navíc esenciální, tedy takové, které organismus potřebuje, ale nedovede si je vyrobit. Esenciální mastné kyseliny najdete v rostlinných olejích a výrobcích z nich, například v kvalitních margarínech, dále ořeších a semínkách.

Itálie

Zdejší kuchyně neznamená jen pizzu a těstoviny, ale také pokrmy z ryb a masa nebo rizota. Při přípravě jídla se používá mnoho bylinek, častá je bazalka, šalvěj, máta, majoránka, oregano a další. A co doporučit dětem? Podle nutriční terapeutky by si měly vychutnat především ryby.

Francie

Základ této kuchyně tvoří nejrůznější sýry, hodně zeleniny, dokonale sestavená jídla z ryb, drůbeže a zvěřiny. Mezi nejznámější speciality patří foiegras (husí játra), hlemýždi na másle s česnekem, coq au vin (kohout na víně) nebo kaštanová nádivka. Neodmyslitelnou součástí francouzské kuchyně jsou také bagety, které se servírují téměř ke každému jídlu. Zkuste se inspirovat a pak budete dětem i po návratu z dovolené připravovat například celozrnnou bagetu potřenou margarínem, s plátkem sýra a kvalitní šunky i kouskem zeleniny, což je podle nutriční terapeutky vhodná a zdravá svačinka.

Připravila: Marcela
Foto: iStock
20. 7. 2015



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat



Energie dne

opice
OPICE - kov


Doporučujeme



Poslední drby

Vera65
Výhra
Vyhrála jsem v Březnu 2017 i když jsem to po několika měsících urgovala Bylo mi odepsáno že to redakce zařídí Dnes je...
Dagmar
Medicína
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda někdo ví, na co je dobré lněné semínko. Děkuji

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook