zapomenuté heslo

MilkParade: špičkoví kuchaři milují mléko!

MilkParade: špičkoví kuchaři milují mléko!
Máte rádi dobré jídlo? A pochutnáte si i na mléce? Pak přijměte pozvání na food festival MilkParade, který aktuálně probíhá až do 9. června.

O co jde? Ve vybraných restauracích máte šanci ochutnat tříchodová menu, při jejichž přípravě se použilo mléko nebo mléčné výrobky.

Inspirace i bez laktózy

Možná jste si mléko oblíbili, ale možná někdo z vaší rodiny trpí intolerancí laktózy. Nevadí, i on si může dopřát špičkovou gastronomii. Takzvané bezlaktózové menu totiž připravila brněnská restaurace Bohéma. Festival vzala jako výzvu a vymyslela si pokrmy z mléčných produktů, z nichž se odstranil mléčný cukr – laktóza.

Na čem si můžete pochutnat?

Přestože řadu restaurací, které se letos účastní této netradiční akce, najdete v Praze, šanci mají i „přespolní“ čtenáři a čtenářky. My vám nabízíme několik menu z mimopražských restaurací.

* Brněnská Bohéma: Carpaccio z mladé kedlubny s vanilkovou solí a rukolovým jogurtem + Filírovaný flank steak s pažitkovým máslem a smetanovými bramborami + Terinka z bílého chřestu a smetany s chutney ze zeleného chřestu

* Berounská Sosta: Polévka z rajčat San marzano, chilli a kozího mléka + Dušená vepřová panenka v estragonovém mléce + Rýžový puding s jablky a čajem s mlékem

* Ostravská La Vida: Věžička z marinované červené řepy a ricotty s uzeným lososem a balzamikovo-medovým dipem + Variace z kachních prsíček a bílých jater se zeleným chřestem a bramborovo- parmazánovým pyré se smetanovo-brusinkovou omáčkou + Créme brulée

Kam ještě zajít?

Přehled všech restaurací zapojených do letošního ročníku foodfestivalu najdete na webu: milkparade.cz, kde byste si také měli v případě zájmu rezervovat místa. Ovšem než to uděláte, určitě se zeptáte – a co za to? Jednotlivá menu se liší nejen nabídkou, ale také cenou; tříchodové menu vás vyjde od 290 do 490 Kč.

Náš tip: Kuřecí steak v mléce a šalvěji (restaurace Bibita Nuova, Praha)

Suroviny (pro 1 osobu):
- 150 g kuřecího steaku
- sůl, pepř
- trochu másla
- olivový olej
- kousíček skořicové tyčinky
- ½ hrsti lístků čerstvé šalvěje
- kůra ze 2 citrónů
- 2 stroužky česneku
- 130 ml mléka 

 Jak na to:
Očištěný steak vložte na rozpálený gril (nejlépe na pánvičku s mřížkovým vzorem), vymazaný hrudkou másla a olivového oleje. Zprudka ho ogrilujte do zlatavé barvy z obou stran a sundejte z grilu. Máslo s olejem slijte z pánvičky, na jejím dně pak zůstanou přípečky, které doidají pokrmu skvělou karamelovou chuť. Steak vraťte do pánve, přidejte ostatní suroviny a vložte do vyhřáté trouby na 200 stupňů. Pečte 15 až 20 minut. S citrónovou kůrou se mléko trochu srazí a vznikne originální omáčka.

Jako přílohu podávejte citrónovou rýži. Uvařte podle návodu nejlépe italskou kulatozrnnou rýži. Na pánvi orestujte proužky citrónové kůry, k nim přidejte ještě horkou rýži, promíchejte a přisypte nasekaný koriandr.


Text: Marcela
Foto: archiv restaurace
21. 5. 2013
 



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat



Energie dne

drak
DRAK - dřevo


Doporučujeme



Poslední drby

Papule
Bolesti zad a plastická...
Zdravíčko zajmalo by mě jestli tu někdo byl na plastické operaci prsou po které ji přestaly bolet záda... mám velká...
Vera65
Výhra
Vyhrála jsem v Březnu 2017 i když jsem to po několika měsících urgovala Bylo mi odepsáno že to redakce zařídí Dnes je...

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook