Medicína

Co nám chybí, když máme bolesti hlavy

Sbírání lístečků

Zdroje bolestí jsou stejně tak rozmanité jako povahy lidí, ovšem s tím rozdílem, že hlava nás může bolet jak z tělesných, tak i z duševních příčin. Spouštěcím mechanismem může být stres, změna počasí, horečnatá onemocnění, potíže s trávením, výkyvy hladiny krevního cukru, hormonální změny, nedostatek spánku.

Mnohdy však bolesti hlavy signalizují některou z nemocí, třeba špatnou práci ledvin a jater, alergie, případně i dehydrataci. Statistiky udávají, že zhruba čtvrtinu populace provází chronické bolesti hlavy, přičemž za nejhorší se oprávněně považuje migréna provázená nevolnostmi, zvracením, poruchami vidění nebo citlivostí na světlo. A aby toho nebylo málo, dodejme, že ženy trpí na bolesti hlavy častěji než muži.

Co vám prospěje

Každý, koho trápí tyto bolesti, by měl konzumovat dostatek hořčíku, který uvolňuje stažené cévy a tiší bolest. Důležitý je také vápník snižující svalové napětí, který rovněž pozitivně ovlivňuje cévy. Zinek podporuje obranyschopnost organismu, od věci nejsou ani vitaminy ze skupiny B, zejména pak thiamin. A proč přidat ještě „éčko“? Neutralizuje toxické volné radikály, které se považují za příčinu některých bolestí hlavy

Pochutnejte si na

Čerstvé zelenině a ovoci, ovesných vločkách, obilné kaši, neloupané rýži a různých semenech i mandlích. Obecně vám více prospěje celozrnná strava a také mořské ryby. A navíc je prokázané, že umírněné vegetariánství s nízkým příjmem živočišných tuků dokáže zmírnit vaše trápení.

Na co raději zapomeňte

Vznik bolestí hlavy i migrény může ovlivnit konzumace některých potravin, na každého však platí něco jiného, což je třeba vypozorovat. Obecně se však doporučuje vyhýbat se potravinám s obsahem glutamátu sodného, který je v mnoha konzervovaných surovinách a v ochucovadlech. Na překážku bývá také sůl; čím méně ji spotřebujete (a nejde jen o samotné solení, ale o všechno, co jíte už předem osolené), tím lépe. Vadit můžou i sloučeniny síry obsažené třeba v sušeném ovoci, dále pak tyraminy, cukr, umělé sladidlo aspartam a jiné látky. Z konkrétních skupin potravin byste měli omezit sladkosti včetně čokolády, mléčné výrobky, ořechy, čerstvé kynuté pečivo, uzeniny a uzené maso vůbec.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: kniha Co nám chybí, když..., Jarmila Madžuková, Start 2011
Zdroj fotografií: Pexels
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků