Zelená lékárna

Jak nám prospěje kopřiva: povzbuzuje metabolismus a působí tonizačně

Sbírání lístečků

Také vám vaše babičky v dětství říkávaly – neboj se kopřivy, když tě popálí, je to dobré na revma? Děti však moc nevědí, co je to revma, ostatně popálení od kopřivy má jen málokdo rád.

Když ji lidé objeví na své zahrádce, nejsou příliš nadšení, je to přece plevel. Ale moc užitečný. Až se letos konečně přihlásí jaro ve své teplejší podobě, začnou se objevovat i kopřivy. Oficiálně se doporučuje sběr (především listů) od června do září, avšak podle některých bylinkářů nabízejí větší efekt rostliny sbírané od časného jara do konce května.

Co obsahují listy kopřivy

Podle fytoterapeuta Josef A. Zentricha obsahují listy kopřivy hlavně chlorofyl, minerály (včetně hořčíku), karotenoidy, flavonoidy, organické kyseliny, ale i sacharidy, vitamíny, třísloviny, aminokyseliny a další složky. Sušením, vařením nebo jinou úpravou se žahavost kopřivy ztrácí.

Jak nám prospívá kopřiva

Podle Josef A. Zentricha nám prospívá při mnoha neduzích. Například v ní obsažený chlorofyl povzbuzuje metabolismus a působí tonizačně. Obecně pak listy ve formě nálevů, odvarů nebo čajů působí močopudně, jako antivirotikum, antidiabetikum (zejména když si pacient ještě nemusí píchat inzulín), rovněž podporují hojení ran, stimulují funkci žluče, práci slinivky, dále pak jsou užitečné na revma, vysoký krevní tlak, proti průjmům, zabírají i na chřipky a podobně.

Jak užívat kopřivu

I když vás netrápí žádný zdravotní problém, můžete se spolehnout na očistné účinky kopřivy preventivně. Popíjení čaje se doporučuje po dobu několika, zpravidla tří týdnů, a to na jaře a na podzim. V tomto případě si počkejte, až vyrostou první lístky, odvažte si padesát gramů, které nasypte do 1 litru studené vody. Pomalu přiveďte k varu a po 3 až 5 minutách vypněte. Nechte čtvrt hodiny vyluhovat, přeceďte a popíjejte zmiňovaného půl litru denně.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: kniha Herbář léčivých rostlin 2, Jiří Janča, Josef A. Zentrich, Eminent 1999
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků