zapomenuté heslo

Projezte se ke zdraví

Projezte se ke zdraví
Životospráva významným způsobem ovlivňuje naše zdraví, kvalitu života a jeho délku. Přinášíme pár tipů na potraviny, které byste do svého jídelníčku měli zařazovat pravidelně.

Ovoce

Každý druh má své přednosti, ale obecně je našemu zdraví prospěšné všechno ovoce. Je totiž cenným zdrojem antioxidantů a vitaminu C, který působí preventivně proti celé řadě degenerativních onemocnění, například rakovině a srdečních chorob. Pro naše zdraví je velmi důležitý také podíl rozpustné vlákniny, která má vliv na snižování cholesterolu i nerozpustné vlákniny, jež přispívá mimo jiné k dobrému trávení. Mnoho druhů ovoce (zejména v sušené podobě) také nabízí vysoký podíl draslíku, který pomáhá regulovat krevní tlak.

Zelenina

Plným právem patří mezi největší hvězdy zdravého jídelníčku. Nabízí totiž, podobně jako ovoce, vysoký podíl vlákniny a celou řadu vitaminů a minerálů, které si naše tělo neumí vyrobit. Mnoho druhů zeleniny je navíc hodnotným zdrojem karotenoidů. Patří mezi ně například lykopen a beta-karoten, které mohou snížit riziko nádorových onemocnění. Nezanedbatelným plusem zeleniny je její nízká energetická hodnota. Proto se nemusíte obávat konzumovat ji doslova po kilech i tehdy, když toužíte shodit nějaký ten špíček.

Olivový olej

Zejména ten panenský, za studena lisovaný, patří k nejzdravějším tukům na světě. Má vysoký obsah mononenasycených mastných kyselin, které nezvyšují cholesterol. Má i mnoho dalších příznivých účinků na zdraví. Například přispívá k prevenci kardiovaskulárních onemocnění, vzniku cukrovky, ale i zácpy a rakoviny tlustého střeva. Nezanedbatelný je i jeho přínos jako prevence proti rakovině.

Luštěniny

Fazole, čočka, hrách, cizrna či jiné druhy luštěnin by na našem stole neměly chybět. Podle odborníků bychom jich týdně měli sníst zhruba půl kila. Obsahují kyselinu listovou, bílkoviny, železo a vitaminy A a C. Bílkoviny regulují metabolizmus, zejména hladinu cukru a vody. Většina luštěnin má pozitivní vliv na trávicí systém, některé navíc (takzvané červené luštěniny, jako jsou červené fazole a červená čočka) také na srdce. Pokud se bojíte nadýmání, vodu, v níž luštěniny namáčíte před vařením, několikrát slijte.

Ryby

Jedna 100g porce rybího masa dodá vašemu tělu až polovinu bílkovin. Většina ryb obsahuje také dostatek vitaminu B12, který potřebujete pro zdraví nervového systému a jód, který je nepostradatelný pro správnou funkci štítné žlázy. Obrovským přínosem je pak rybí tuk, který obsahuje vitaminy A a D a především omega 3 mastné kyseliny. Tyto látky snižují cholesterol, zlepšují proudění krve krevními vlásečnicemi, jsou nezbytné pro zdravý vývoj očí a mozku. Nejlepším zdrojem jsou tučné druhy ryb, jako je například tuňák, losos, makrela či sardinky.

Ořechy

V našem jídelníčku by neměly chybět také z toho důvodu, že jsou cenným zdrojem antioxidantů chránících buňky před negativním vlivem volných radikálů. Je v nich také hodně vitaminu B6 důležitého pro správnou funkci mozku a tvorbu červených krvinek. Mají vysoký obsah mastných kyselin, které jsou hlavním zdrojem energie pro buňky srdce, a možná vás bude zajímat, že jejich konzumace má pozitivní vliv na sexuální výkon. Oříšky však nesmíte konzumovat po kilech, jsou hodně kalorické! Stačí malá hrst 5x týdně místo svačiny.

Mléčné výrobky

Jsou důležité hlavně pro svůj vysoký obsah bílkovin, vitaminů (zejména D) a minerálních látek, z nichž nejvýznamnější je vápník. Z dalších důležitých látek musíme jmenovat železo a jód. U mléčných výrobků si však dejte pozor na vysoký podíl nasycených tuků. Dávejte přednost polotučným či nízkotučným výrobkům a tučné smetanové sýry, „pribiňáčky“ a šlehačku si dopřejte jen výjimečně. Odborníci na výživu radí zaměřit se na konzumaci bílých a ovocných jogurtů (do 3% tuku), jogurtová mléka, kefír, podmáslí, tvarohy, nízkotučné sýry a kysanou smetanu.

Obilniny

Patří mezi ně nejen známá pšenice, oves, žito a ječmen, ale i kukuřice, rýže nebo méně známé druhy, jako je například proso či bulgur. Konzumujte je nejlépe v celozrnné podobě, protože tak obsahují nejvíc vitaminů skupiny B a vlákniny. Jsou vynikajícím zdrojem sacharidů a dodávají organizmu bílkoviny. Obilniny si dopřávejte nejen ve formě celozrnného pečiva (rohlíky z bílé mouky moc zdravé nejsou), ale třeba i obilných kaší, které se hodí nejlépe k snídani, protože vám dodají energii na celé dopoledne.

Voda

Pro zdraví je nezbytný příjem dostatečného množství tekutin. Nejpřirozenější a nejlepší pro naše zdraví je „obyčejná“ pramenitá voda. Nahradit ji můžete bylinkovým či ovocným čajem, popřípadě neslazenou ovocnou šťávou. Nezapomeňte vypít zhruba 2,5 litru tekutin denně.

 

Text: Zuzana

Foto: iStock

9.4. 2014



hodnotit 1 2 3 4 5

Mohlo by Vás zajímat


Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat

Soutěž




Energie dne

kohout
KOHOUT - kov


Doporučujeme



Poslední drby

Vera65
Výhra
Vyhrála jsem v Březnu 2017 i když jsem to po několika měsících urgovala Bylo mi odepsáno že to redakce zařídí Dnes je...
Dagmar
Medicína
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda někdo ví, na co je dobré lněné semínko. Děkuji

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook