zapomenuté heslo

Obiloviny, které chutnají

Obiloviny, které chutnají
Také nemáte příliš rádi, když vám někdo diktuje, co byste (ne(měli) jíst? A což teprve vašim dětem! Přitom stačí jen dodržovat zásady racionální výživy, která prospívá lidskému tělu bez ohledu na věk. A její součástí jsou také obiloviny.

Sestavit si zdravý a pestrý jídelníček není složité: dejte přednost rostlinným olejům před živočišnými tuky, konzumujte hojně zeleniny a ovoce, o co méně sníte masa, o to více si dopřejte ryby a produkty z nich, používejte mléčné výrobky, bílé pečivo vyměňte za celozrnné. A také myslete na luštěniny (vyzkoušejte například červenou čočku a sóju) a další zdroje zdraví, které se skrývají rovněž v obilovinách. Vyzkoušejte je a určitě nám dáte za pravdu, že zdravé suroviny mohu být také dobré!

Nezapomeňte: Energetický příjem stravy má odpovídat vašemu energetickému výdeji. Ovšem u dětí je to jinak – v době, kdy organismus roste a sílí, je třeba mu dopřát větší energetický příjem než výdej.

Pohanka

Společně s jáhly, cizrnou nebo například sójou se i pohanka cení pro vysoký obsah minerálů, vitaminů a vlákniny. Díky svému vyváženému složení tak z pohledu zdravé výživy tyto potraviny posilují odolnost a obranyschopnost organismu. Kroupy z oloupaných semen této obiloviny se svým složením podobají cereáliím - neobsahují lepek, naopak nabídnou rutin, podporující pružnost cév.

Tipy do kuchyně: Hodí se jako příloha, do kaší, polévek, rizot, pomazánek, ale i do sladkých nákypů nebo třeba lívanců.

A co za to: například pohanka Lagris loupaná sypaná, 500 g za 39,90 Kč.

Jáhly

Víte, že malé žluté kuličky vznikají z prosných zrn? Proso pochází původně z Asie a do Evropy ho přivezly kočovné kmeny. A jistě nejen celiatici ocení, že opět jde o přirozenou bezlepkovou surovinu. Navíc jáhly při vaření zvětší svůj objem a zasytí vás na dlouhou dobu.

Tipy do kuchyně: Hodí se do slaných i sladkých jídel, vyzkoušejte je jako přílohu k masu, nákyp nebo kaši, rovněž se jimi dá nahradit základ škubánků a osvědčí se také jako zavářka do polévky.

A co za to: Jáhly Lagris sypané, 500 g, za 23,90 Kč.

Kuskus

Tento druh těstovin se vyrábí ze semoliny (tvrdozrnné pšenice) která se nejprve zpracuje na krupici, pak se tvaruje do drobných kuliček a ty se po napaření vysušují.
Kuskus se hodí pro každého a nejvíce ho ocení lidé, kteří pořád bojují s časem, nemusí se totiž vařit. Zalijte ho horkou vodou a počkejte, dokud se tekutina zcela nevstřebá.

Tipy do kuchyně: Kuskus chutná jako hlavní pokrm nebo i příloha k masu, zelenině, k omáčkám… Vhodně nahradí nudle do polévek a rovněž se používá do ovocných i zeleninových salátů. Můžete ho totiž připravit jak na slano, tak i na sladko, a pak proměnit třeba v dezert.

A co za to: Kuskus Lagris sypaný, 500 g, za 35,90 Kč.

 

Připravila: Marcela

Foto: iStock

23. 10. 2012
 



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat

Soutěž




Energie dne

vlk
VLK - země


Doporučujeme



Poslední drby

Dagmar
Medicína
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda někdo ví, na co je dobré lněné semínko. Děkuji
suzhz
výhra vína Kořínek
Dobrý den, chci se zeptat výherců vína Kořínek, zda obdrželi výhru ?

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook