zapomenuté heslo

Obiloviny, které chutnají

Obiloviny, které chutnají
Také nemáte příliš rádi, když vám někdo diktuje, co byste (ne(měli) jíst? A což teprve vašim dětem! Přitom stačí jen dodržovat zásady racionální výživy, která prospívá lidskému tělu bez ohledu na věk. A její součástí jsou také obiloviny.

Sestavit si zdravý a pestrý jídelníček není složité: dejte přednost rostlinným olejům před živočišnými tuky, konzumujte hojně zeleniny a ovoce, o co méně sníte masa, o to více si dopřejte ryby a produkty z nich, používejte mléčné výrobky, bílé pečivo vyměňte za celozrnné. A také myslete na luštěniny (vyzkoušejte například červenou čočku a sóju) a další zdroje zdraví, které se skrývají rovněž v obilovinách. Vyzkoušejte je a určitě nám dáte za pravdu, že zdravé suroviny mohu být také dobré!

Nezapomeňte: Energetický příjem stravy má odpovídat vašemu energetickému výdeji. Ovšem u dětí je to jinak – v době, kdy organismus roste a sílí, je třeba mu dopřát větší energetický příjem než výdej.

Pohanka

Společně s jáhly, cizrnou nebo například sójou se i pohanka cení pro vysoký obsah minerálů, vitaminů a vlákniny. Díky svému vyváženému složení tak z pohledu zdravé výživy tyto potraviny posilují odolnost a obranyschopnost organismu. Kroupy z oloupaných semen této obiloviny se svým složením podobají cereáliím - neobsahují lepek, naopak nabídnou rutin, podporující pružnost cév.

Tipy do kuchyně: Hodí se jako příloha, do kaší, polévek, rizot, pomazánek, ale i do sladkých nákypů nebo třeba lívanců.

A co za to: například pohanka Lagris loupaná sypaná, 500 g za 39,90 Kč.

Jáhly

Víte, že malé žluté kuličky vznikají z prosných zrn? Proso pochází původně z Asie a do Evropy ho přivezly kočovné kmeny. A jistě nejen celiatici ocení, že opět jde o přirozenou bezlepkovou surovinu. Navíc jáhly při vaření zvětší svůj objem a zasytí vás na dlouhou dobu.

Tipy do kuchyně: Hodí se do slaných i sladkých jídel, vyzkoušejte je jako přílohu k masu, nákyp nebo kaši, rovněž se jimi dá nahradit základ škubánků a osvědčí se také jako zavářka do polévky.

A co za to: Jáhly Lagris sypané, 500 g, za 23,90 Kč.

Kuskus

Tento druh těstovin se vyrábí ze semoliny (tvrdozrnné pšenice) která se nejprve zpracuje na krupici, pak se tvaruje do drobných kuliček a ty se po napaření vysušují.
Kuskus se hodí pro každého a nejvíce ho ocení lidé, kteří pořád bojují s časem, nemusí se totiž vařit. Zalijte ho horkou vodou a počkejte, dokud se tekutina zcela nevstřebá.

Tipy do kuchyně: Kuskus chutná jako hlavní pokrm nebo i příloha k masu, zelenině, k omáčkám… Vhodně nahradí nudle do polévek a rovněž se používá do ovocných i zeleninových salátů. Můžete ho totiž připravit jak na slano, tak i na sladko, a pak proměnit třeba v dezert.

A co za to: Kuskus Lagris sypaný, 500 g, za 35,90 Kč.

 

Připravila: Marcela

Foto: iStock

23. 10. 2012
 



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat



Energie dne

havran
HAVRAN - kov


Doporučujeme



Poslední drby

anonym-13468
Bolesti zad a plastická...
Zdravíčko zajmalo by mě jestli tu někdo byl na plastické operaci prsou po které ji přestaly bolet záda... mám velká...
anonym-12635
Výhra
Vyhrála jsem v Březnu 2017 i když jsem to po několika měsících urgovala Bylo mi odepsáno že to redakce zařídí Dnes je...

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook