zapomenuté heslo

Jak nahradit sůl? Zkuste bylinky

Jak nahradit sůl? Zkuste bylinky
Potřebujete snížit příjem soli? Pomůže, když omezíte nejrůznější dochucovadla a polotovary, jež používáte při vaření, a také samotné dosolování. Co může sůl nahradit? Osvědčené bylinky a koření.

Kdo by rád jedl pokrmy, které mu nebudou chutnat. Ovšem stejně tak platí – kdo si bude zbytečně ničit zdraví, když ví, že nadbytek soli mu škodí. Chce to jen změnit zajeté stravovací zvyklosti a místo soli používat takzvané kořeninové rostliny. Kromě cibule, česneku, křenu nebo třeba celeru mezi ně patří i známé byliny, které kromě nové dimenze chuti mají další přidanou hodnotu - léčí. Pojďme si stručně představit ty, které by ve vaší kuchyni neměly chybět.


Kerblík

Z něj se využívá jemně nasládlá nať a čerstvé listy. Kam s nimi? Podobně jako petrželka nebo společně s ní ochutí saláty, polévky, dušenou zeleninu, grilovaná a pečená masa či ryby. Ze zdravotního hlediska je vhodný pro všechny, kteří potřebují podpořit trávení, rovněž působí lehce močopudně.


Kmín

Představuje jedno z nejstarších koření, využívají se usušené vymlácené plody v dobře známých formách – celé nebo mleté. Kmín jistě znáte a tak víte, že kromě podpory zažívacího ústrojí funguje rovněž proti nadýmání.
 

Máta

V létě si listy této bylinky často trháme, následně je přelijeme studenou vodou a po odstátí pijeme jako osvěžující nápoj (podobně zkuste také meduňku). V kuchyni se máta rovněž používá v čerstvé podobě, ale i v sušené; většinou jde o listy, případně i nať. Ochutí pokrmy z masa, omáčky, omelety, nádivky i pomazánky. Kromě podpory zažívání prospívá dýchání, bylinný čaj ulevuje při chorobách žlučníku a jater.


Libeček

Jde o praktickou bylinu, z níž se zužitkuje vše, čerstvé nebo sušené. Hodí se do nepřeberné škály pokrmů, včetně polévek, omáček, mas, nádivek a podobně. Také podporuje trávení, snižuje nadýmání, působí močopudně a rovněž prospívá činnosti srdce a jater.


Bazalka

Používají se čerstvé listy, nebo sušené listy či nať a to do mnoha běžných pokrmů; tvarohovými pomazánkami počínaje a mletými masy konče. Na bazalku vsaďte, když máte poněkud pocuchané nervy, dále se uvádí, že podporuje funkci ledvin.


Dobromysl

Nebo také oregano nabízí velmi příjemnou kořenitou vůni i chuť. Listy a nať se zužitkovávají v sušené podrcené formě. Hodí se k masům, zejména tučnějšímu a skopovému, ale také při přípravě ryb, zeleniny, do rizot, na špagety… Dobromysl mimo jiné slibuje protizánětlivé a protiprůjmové působení.


Bedrník

Vytrvalá bylina poskytuje zajímavou chuť listů, jež se doporučuje konzumovat začerstva. Dochutí saláty, vařenou zeleninu, zeleninové polévky i omáčky. O bedrníku se ví, že nejen podporuje trávení, jako mnoho dalších bylinek, ale také napomáhá odkašlávání a zlepšuje dýchání.


Připravila: Marcela využitím zdroje Vaříme bez soli www.eminent.cz
Foto: iStock
16. 12. 2016



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat



Energie dne

krysa
KRYSA - krysa


Doporučujeme



Poslední drby

Vera65
Výhra
Vyhrála jsem v Březnu 2017 i když jsem to po několika měsících urgovala Bylo mi odepsáno že to redakce zařídí Dnes je...
Dagmar
Medicína
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda někdo ví, na co je dobré lněné semínko. Děkuji

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook