zapomenuté heslo

Džusy a pyré: ovoce a zelenina trochu jinak

Džusy a pyré: ovoce a zelenina trochu jinak
Čerstvé zelenina a ovoce by měly automaticky patřit do našeho jídelníčku a tvořit jeho běžnou denní součást. Ale není to až tak pravda, mnozí z nás na tyto zdravé potraviny tak trochu zapomínáme. Nebo ne?

Názory maminek ohledně džusů a pyré mapoval letošní průzkum producentů těchto výrobků. Co z něj vyplynulo? Třeba i to, že necelá polovina dětí konzumuje ovoce a zeleninu denně, někdy i několikrát. Ale i to, že ne všechny maminky považují džusy a pyré za plnohodnotnou alternativu zmiňovaných surovin.

Slovo lékařky

„Konzumace ovoce a zeleniny patří neodmyslitelně ke zdravému životnímu stylu. Poskytuje totiž velké množství nezbytných vitamínů, minerálních látek, enzymů a vlákniny,“ říká MUDr. Kateřina Cajthamlová. A dodává, že v našem tradičním jídelníčku nejsou tyto suroviny zastoupené v takovém množství, jak by měly. Právě proto příjem kvalitních pyré a džusů můře představovat jednu z možností, jak častěji zařadit ovoce a zeleninu do běžného stravovací režimu.
„Navíc efektivita vstřebávání tekutých látek je v jejich případě až čtyřikrát rychlejší než u pevné stravy. V porovnání s celým plodem je šťáva dokonale strávena během několika minut, což ocení zejména ti, kteří potřebují načerpat energii téměř okamžitě,“ připomíná odbornice.

V zajetí mýtů

Vraťme se ještě k výsledkům zmiňovaného průzkumu. Zhruba čtvrtina dotazovaných (26 procent) vnímá džusy jako odpovídající náhradu ovoce a zeleniny, v případě pyré jde o 34 procent. Ovšem většina dotazovaných si stále myslí, že džusy i pyré musí nutně obsahovat cukry, případně sladidla, a také konzervanty. Podle zástupců Asociace producentů džusů si ženy neuvědomují, že hotové džusy jsou také přírodní výrobky získávané z kvalitního čerstvého nebo uskladněného ovoce a zeleniny. Jejich výrobu i obchodní kvalitu přitom upravují platné zákony.

Chtěly byste vědět

Co by české maminky přesvědčilo k pravidelnému podávání zdraví prospěšných džusů a pyré jejich dětem? A nejen jim? Přes čtyřicet procent respondentek uvádí, že by potřebovaly více informací o jejich přírodním původu (44 procent) a ujištění, že neobsahují přídavné látky (41 procent). To samé platí i pro pyré. Na výrobcích a prodejcích tedy zůstává, aby nás o kvalitě zeleniny a ovoce v jiné než syrové podobě ještě více přesvědčili.

Místo závěru

Porovnejte si samy: Zatímco Brit vypije zhruba 17 litrů džusu ročně a Němec 22 litrů, Čech jen 4,8 litru, což je 13 ml džusu denně.

Připravila: Marcela
Foto: archiv Asociace producentů džusů
26. 5. 2015



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat





Doporučujeme



Poslední drby

Vera65
Výhra
Vyhrála jsem v Březnu 2017 i když jsem to po několika měsících urgovala Bylo mi odepsáno že to redakce zařídí Dnes je...
Dagmar
Medicína
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda někdo ví, na co je dobré lněné semínko. Děkuji

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook