Medicína

Enzymoterapie: enzymy pomáhají nejen s trávením

Sbírání lístečků

Že v těle fungují enzymy už slyšel asi každý z vás. Ale víte, na jakém principu funguje enzymoterapie? Co enzymy jsou a jak fungují?

Podle webu e-chembook.eu jsou enzymy přítomné ve všech živých organismech. Spolu s vitamíny a hormony se řadí mezi biokatalyzátory, které řídí procesy látkové výměny v těle. Lidské tělo obsahuje dokonce až několik tisíc druhů enzymů. Každý druh se účastní specifické chemické reakce, pro kterou je určen. Bez těchto substancí, které reakce hlavně spouští a urychlují, by v našem těle neproběhla téměř žádná chemická reakce.

Význam enzymů

Enzymy jsou do jisté míry zodpovědné za celou řadu procesů v lidském těle jako například trávení a vylučování, hojení ran, správně fungující imunitu a v neposlední řadě i stárnutí. Víte ale, že se využívají i v průmyslu? Jsou to právě enzymy, díky kterým si pochutnáváme na vynikajícím sýru či víně nebo se zbavíme skvrn na prádle.

Funkce enzymů

Podle webu www.health.com je jednou z nejdůležitějších funkcí enzymů jejich schopnost štěpit a rozkládat různě složité tuky, bílkoviny a sacharidy na menší řetězce. Enzymy neúnavně spouštějí řadu chemických reakcí, jejichž výsledkem je látka, kterou organismus dokáže vstřebat a získat z ní energii. Tak například jeden z nejvýznamnějších enzymů, pepsin, který je obsažen v žaludeční šťávě, společně s enzymem slinivky břišní, trypsinem, štěpí při trávení bílkoviny až na aminokyseliny. Podobně se enzymy zvané lipasy účastní procesu štěpení různých tuků. Jiné druhy enzymů zase pomáhají bílým krvinkám tvořit specifické protilátky, které se vážou na bakterie a viry nebo toxiny, aby je imunitní systém mohl zneškodnit.

Když vlastní zásoby nestačí

Protože enzymy dokážou chemické reakce vyvolat, urychlit a usměrňovat, je možné s jejich pomocí podpořit zdravotní stav. Aby mohl organismus správně fungovat, potřebuje dostatečné množství enzymů. Pokud je naše tělo zdravé a dodržujeme zásady zdravé výživy, vystačíme si s vlastními zásobami těchto látek. Ovšem jakékoliv vybočení z rovnováhy, například vlivem úrazu či operace, může vést ke zvýšené potřebě enzymů.

Enzymoterapie

Enzymy podporují reakce v lidském těle. Na tomto principu funguje enzymoterapie. Podle webu ose.zshk.cz/ pokud jsou enzymy podávány správně a systematicky, dokáže je lidský organismus cíleně použít v místech, kde je jich zapotřebí. Po operaci nebo úrazu může v tkáních dojít ke zhoršenému oběhu krve nebo otokům. Ty bývají překážkou hojení. Enzymy pomáhají zlepšit oběh a redukovat otoky. Proto je postižená tkáň lépe okysličená a zásobená živinami. Odplavují se z ní škodlivé látky a lépe se hojí.

Chce to čerstvé potraviny

Enzymy jsou velice citlivé na teplotu prostředí, ve kterém se nacházejí. Proto se enzymy vyskytují v potravinách vesměs pouze v syrovém stavu. Bohatým zdrojem enzymů jsou čerstvé ovoce a zelenina. Ve vysokých koncentracích jsou také v naklíčených semenech a obilovinách.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: e-chembook.eu/enzymy, www.health.com/condition/digestive-health/digestive-enzymes, ose.zshk.cz/vyuka/terapie.aspx?tid=74
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků